Parkett

Gulvxtra.no har et av Norges beste utvalg av parkett.

Hurtig og landsdekkende levering. Se vårt utvalg av lekre parketter og gjør et kupp her.

 

Vis som Rutenett Liste

Varer 1-15 av 47

per side
Synkende
Vis som Rutenett Liste

Varer 1-15 av 47

per side
Synkende

Parkett er unikt

Det å bruke parkett på gulvet er ikke så unikt. I Norske hjem er parkett for lengst inne som et foretrukket valg. Noe av dette skyldes sannsynligvis det kalde klimaet vi har i Norge. Lenger sør på kloden brukes det adskillig mye mer flis og betong ettersom det virker avkjølende. Parketten har motsatt effekt og det passer oss nordmenn bra.

Når vi sier at parkett er unikt, så er det fordi det ikke finnes to like parkettgulv. Årsaken er så enkel som at parkett er et naturmateriale laget av tre, og det finnes ikke to like trær.

Det er allikevel forskjell på tresorter og noen er mer homogene enn andre. Ulike tresorter vil ha ulik farge, struktur og ulike årringer. Tresortene eldes også ulikt og noen blir lysere, andre blir mørkere og noen får en varm dyp tone.

For å gjøre valget litt enklere har vi delt parkettene inn i fire forskjellige sorteringer. Disse gjelder for flere ulike tresorter.

Select parkett

Select er den serien som er mest homogen, eller den som er jevnest i utseende. Her finner du bare mindre variasjoner i farge og struktur. Gulvene gjør lite ut av seg og gir et rolig uttrykk. Dette er en sortering som sjeldent selges, og som de aller fleste butikker ikke en gang har for salg

Natur/Prime parkett

Disse gulvene har høyere variasjon og mer uttrykk enn select sorteringen. Her kan det forekomme små kvister og innslag av lysere ytterved. Det er også noe mer variasjon i farge og struktur enn i Select. En pen, ren og stilfull sortering.

Rustikk/antikk parkett

Denne sorteringen har et rustikt utseende og fin variasjon i farge og struktur. Det er også utpreget variasjon i farge og kvister som gir et lekkert utseende. Dette er markedets mest solgte sortering

Country parkett

Denne sorteringen har store variasjoner i farge og kvister. Variasjonen i fargen på stavene er større, og det er vesentlig tettere mellom kvistene enn i rustikk sortering. Ofte er dette et noe billigere gulv enn de andre.

Hvordan legge parkett?

Forberedelser

Parkett skal legges som et flytende lag. Det betyr at det ikke skal verken spikres eller limes til undergulvet, men kunne bevege seg fritt. Dette er fordi inneklimaet endrer seg med årstidene og treverk sveller og krymper i takt med endringene.

Parkett skal heller ikke låses fast med tunge gjenstander som kjøkkeninnredninger, peisovner eller tunge skap. Undergulvet må være plant, fast, tørt og rent før du setter i gang.

Den relative luftfuktigheten (RF) skal ligge mellom 30-60 %, og temperaturen skal være minst 18 °C før, under og etter leggingen. Ettersom det lett kan oppstå fukt i et nybygd hus, bør rommet varmes opp og luftes i god tid før leggingen. Dette gjøres fordi rommet skal få riktig inneklima.

Parketten skal lagres i et rom som har forholdene som er beskrevet over i noen dager før legging, og ikke lagres direkte på betong. Man skal heller ikke åpne pakkene før man er klar for å starte gulvlegging.

Sjekk at undergulvet er innenfor et avvik på +/- 3mm på 2 meter bredde. Avviker gulvet mer enn dette må det avrettes.

Fuktsperre

Når det er stor risiko for at fukt kan stige opp fra undergulvet, skal du alltid bruke fuktsperre. Dette er eksempelvis når undergulvet er av betong/støp, eller over fuktige og varme rom som vaskerom og fyrrom. I tillegg er det mange andre forhold som spiller inn.

Er du usikker så spør oss om råd. Vi vet hvilke underlag du trenger.

Bevegelsesfuge

Ettersom parketten er i bevegelse må du lage en bevegelsesfuge på minst 1,5 mm pr breddemeter med gulv, mot vegger terskler. Bruk allikevel aldri mindre enn 8 -10 mm mellom gulv og vegg rundt hele rommet. Dette gjelder også mellom gulvet og dørterskler, rør, trapper, stolper, åpne peiser, steingulv og andre faste materialer/installasjoner. Bevegelsesfugen skjules med en list eller sokkel. Husk å beregne tykke nok lister slik at du unngår synlige gliper.

Gulvvarme

Det finnes mange ulike oppvarmingskilder til parkettgulv. Uansett hva du har må systemet være utformet slik at det gir jevn varme over hele gulvflaten. Temperaturen må heller aldri overstige 27°C noe sted.

For å oppnå dette må du ha et selvbegrensende varmesystem eller et forskriftsmessig utformet system for vannbåren varme. Det skal alltid brukes fuktsperre til gulv med undervarme. Når varme stiger opp gjennom parkett, tørkes gulvet ut fortere enn treverket klarer å tilpasse seg. Derfor kan det oppstå små sprekker under oppvarmingsperioden.

Ekstra kontroll

Parketten har vært gjennom en grundig kontroll under hele produksjonsprosessen. Skulle du allikevel oppdage at et av parkettbordene ikke er av samme kvalitet som resten, må du ikke montere dette bordet. Vi tar bare på oss ansvaret for bord av mangelfull kvalitet som ikke er montert. Montering av mangelfulle bord regnes derfor som feilmontering.

Les alle monteringsanvisninger FØR legging. Dersom all legging er gjort i henhold til anvisningen vil gulvet være underlagt full garanti.

Ting du bør tenke på når du velger parkett

Gulvet er egentlig rommets største møbel. Det er få elementer som setter mer av preget på et rom enn det gulvet gjør. Derfor bør du tenke gjennom utseendet, fargen, vedlikeholdet og følelsen gulvet gir når du velger ny parkett.

En mørk parkett vil sluke mye lys, men gir samtidig en følelse av varme og hygge. Lysere parkett reflekterer lys og gjør at rommet virker større. Derfor må du vurdere både lysforhold og bruksområde før du går for en lys eller mørk parkett.

Når du først velger en parkett kan det være fornuftig å velge en som kan brukes gjennomgående i huset. Det betyr ikke at du nødvendigvis må ha samme over alt, men for eksempel kjøre samme fargeskjema. En mulighet er å velge en 1-stavs parkett i stuen og samme typen parkett som 3-stavs på soverommene. Det gjør at du får en rød trå i stilen, og samtidig senker kostnaden på soverommene.

Hvordan skal så gulvet brukes? En lakkert overflate er enklere å vedlikeholde, og olje vil få frem struktur, fibre og den naturlige overflaten til treet. Her må du vurdere selv hva slags bruk parketten utsettes for. Har du eksempelvis små barn kan det være en ide å satse på en parkett som kan slipes. Da har du muligheten til å fjerne sår og hakker som skyldes hard lek, etter hvert som ungene vokser til.

Dersom du synes valget er vanskelig hjelper vi deg gjerne å vurdere hvilke typer gulv som fungerer for deg.

Parkett fra GullvXtra.no

Vi har vårt hovedlager på Østerhus i Grimstad. Derfra server vi hele landet (unntatt Svalbard) med parkett og laminat til svært gunstige priser. Årsaken til at vi klarer å holde det lave prisnivået er gode innkjøp og lave kostnader.

For det første gjør vi store innkjøp direkte fra produsentene. Dette gjør at vi kan forhandle gode priser. For å holde kostnadene nede har vi valgt å selge i nettbutikken og sende alt ut fra et hovedlager. Dette er en vesentlig rimeligere modell enn å ha mange små utsalgsteder rundt i landet. Pengene vi sparer kommer kundene til gode gjennom konkurransedyktige priser i nettbutikken.

Vi går så langt at vi garanterer at vi er billigst på alle våre lagerførte gulv, gjennom vår prisgaranti. Finner du identisk produkt i butikk eller på nett i Norge innen 7 dager etter betalingsdato, refunderer vi mellomlegget (den lavere prisen må dokumenteres og være allment tilgjengelig).

Velkommen til GulvXtra for et godt kjøp av parkett!

Kopibeskyttet © 2019. Alle rettigheter reservert.