Herdet tregulv vs parkett

Herdet tregulv vs parkett
16. januar 2024 6 min read
Herdet tregulv vs parkett

Vi får mange spørsmål hva som er forskjellen mellom herdet tregulv og parkett. Hva som er best og hvilket gulv bør man velge? Det finnes ikke noe fasit svar på dette spørsmålet og svaret er avhengig av smak, hvilket bruk gulvet skal passe til, samt hvor stort budsjett bruker har satt av til gulv.

Hva er likhetene mellom parkett og herdet tregulv?

Begge disse gulvene har et topplag av ekte tre. I de fleste tilfeller er dette eik, men også andre treslag som valnøtt, ask og bøk brukes. Begge typene har samme ekthetsfølelse samt varme/lune følelsen. Dette da overflaten som ses er likt, altså ekte treverk.

Begge gulv legges prinsipielt likt, altså flytende med klikksystem. Også krav til underlag er helt likt mellom ekte parkett og herdet tregulv. Dersom ønskelig kan også begge gulv hellimes til undergulv men ikke mange gjør dette da det er mere tidkrevende og koster mere.

Hva er forskjellen på parkett og herdet tregulv?

Her skal vi prøve å beskrive forskjellene mellom disse gulvene på en enkel måte.

Herdet tregulv

Produksjonen av overflatene bruker omtrent en åttendedel av treet som brukes til konvensjonelle flerlags parkettgulv. Med en innovativ produksjonsprosess, såkalt trepulver teknologi gjør det ressurseffektive, ekte trelaget ekstremt motstandsdyktig mot hakk og støtmerker. Trepulver er en fin blanding av materialer som består av tre fibre, mineralsubstanser og andre tilsetningsstoffer. Det presses sammen med den ekte treoverflaten og danner en stabil forbindelse som sikrer utrolig praktisk tregulv! Eikelaget er forsterket med trepulver og tåler tung bruk.

  • Tåler hard belastning, i produksjonen brukes det en teknologi som gir toppsjiktet en ekstrem motstandsdyktighet
  • Øverste lag er lakket eller hardvoksoljet
  • Tresjikt av finèr
  • Trepulver sjikt
  • HDF kjerne
  • Underside av trepulver og finèr

Herdet tregulv er vanligvis tynnere i totaltykkelsen enn ordinær parkett. Tykkelsen er omtrent 11 mm avhengig av produsent og merke. Man kan ofte si at herdet tregulv har mange av egenskapene til laminat men følelsen av tregulv slik som parkett. Dette kan nesten kalles som en kombinasjon selv om herdet tregulv ikke har andre likheter med laminatgulv enn midtsjiktet som er av HDF. Det er også vanskelig/umulig å se forskjell på parkett og herdet tregulv på et ferdig lagt gulv. Du må se på konstruksjonen av de forskjellige bordene for å se forskjell.

Dersom du ønsker brede planker på ditt gulv er herdet tregulv løsningen. Disse gulvene kan legges flytende, altså uten å limes til undergulv, i bredder opptil 320 mm.

Mange herdet tregulv, for eksempel Lindura fra Meister, leveres også med en "godkjenning" som sier at gulvet tåler 24 timer med vann på overflaten uten at gulvet tar skade. Det betyr at gulvet ikke sveller opp i skjøtene selv om vann blir liggende i opptil 24 timer. 

Fordeler med herdet tregulv

  • Leveres i bredder opptil 320 mm
  • Rimeligere alternativ en ordinær parkett pga mindre forbruk av tre.
  • Slitesterk og hard overflate som tåler mye påkjenning (stiletthæler, støt osv.)
  • Formstabilt
  • Varmt og lun trefølelse – helt ekte
  • Høy egenvekt 
  • Miljøvennlig, forbruker mindre treverk

Ulemper med herdet tregulv

  • Gulvet kan ikke slipes, levetiden er 25-30 år avhengig av bruk

Parkettgulv

Parkettgulv er en type tregulv som ofte består av tre lag og kalles lamellparkett på fagspråket. Parkettgulv, også kjent som lamellparkett eller flersjikts parkett, er sammensatt av et toppsjikt, et midtsjikt og et bunnsjikt. Disse delene(lagene) er limt sammen og den totale tykkelsen kan variere fra 12-15 mm.

Toppsjiktet, også kalt slitesjiktet, utgjør den øverste delen av parkettgulvet og består av tre av den typen gulvet er oppkalt etter, for eksempel eik. For å kunne defineres som parkettgulv, må toppsjiktet være minimum 2,5 mm tykt. Hvis eik brukes i toppsjiktet, vil gulvet kalles eikeparkett og hvis ask brukes som topplag blir det derfor kalt askeparkett.

Tverrsjiktet, som ligger vinkelrett mot toppsjiktet, består vanligvis av gran eller furu. Midtsjiktets hovedfunksjon er å redusere bevegelsen i parkettgulvet, og det bidrar til stabiliteten til gulvet.

Bunnsjiktet utgjør den nederste delen av parkettgulvet og består vanligvis av et nåletre. Dette laget fungerer som et stabiliseringslag og legges med samme retning som toppsjiktet. Samlet sett bidrar de tre lagene til å skape et sterkt og holdbart parkettgulv som kombinerer estetikk med funksjonalitet.

Parkett er det desidert mest solgte tregulvet i Norge i dag. Populært i mange år pga sin stabilitet, utseende og mange valgmuligheter. Parkett har mange flere likheter med herdet tregulv enn ulikheter. 

Fordeler med parkett

  • Kan slipes 2-3 ganger avhengig av tykkelsen på toppsjiktet
  • Formstabil grunnet 3-lags oppygging
  • "Evig" levetid, opptil 70 år

Ulemper med parkett

  • Tåler mindre enn herdet tregulv
  • Tykkere, ofte 12-15 mm tykkelse
  • Tåler mindre vannsøl

Herdet tregulv vs parkett - hva er mest miljøvennlig?

Det kan diskuteres hvilke av disse gulvene som er mest miljøvennlige. I produksjon er det utelukkende herdet tregulv som er det beste valget med hensyn på miljøet. Ved produksjon av Herdet tre forbrukes 5 ganger mindre treverk enn i parkett og dermed langt mere bærekraftig enn parkett. Herdet tregulv har en levetid på ca 25 år. Deretter kan det kastes.

Parkett forbruker langt mere råvare i produksjon. Parkettens levetid kan ofte være opp mot 70 år, altså hvis du sliper gulvet så har du vesentlig lengre levetid på parkett enn på herdet tregulv. Hva som da er mest bærekraftig over tid mellom parkett og herdet tregulv er vanskelig å si. 

Trenden derimot er at vi ikke sliper gamle gulver, vi kjøper heller nytt. Ved et slikt perspektiv vil herdet tregulv være det mest miljøvennlige og beste bærekraftige produktet over tid.

Kopibeskyttet © 2024. Innholdet er beskyttet etter åndsverksloven.