Parkett

Fraktfritt levert ved kjøp over 45 000,-

Gulvxtra.no har et av Norges beste utvalg av parkett og herdet tregulv. Hurtig og landsdekkende levering. Hurtig levering fra vårt innholdsrike lager. Prisgaranti/prismatch på alle parketter.

 

Vis som Rutenett Liste

27 Varer

per side
Synkende
Vis som Rutenett Liste

27 Varer

per side
Synkende

Parkett er unikt

Det å bruke parkett på gulvet er ikke så unikt. I Norske hjem er parkett for lengst inne som et foretrukket valg. Noe av dette skyldes sannsynligvis det kalde klimaet vi har i Norge. Lenger sør på kloden brukes det adskillig mye mer flis og betong ettersom det virker avkjølende. Parketten har motsatt effekt og det passer oss nordmenn bra.

Når vi sier at parkett er unikt, så er det fordi det ikke finnes to like parkettgulv. Årsaken er så enkel som at parkett er et naturmateriale laget av tre, og det finnes ikke to like trær.

Det er allikevel forskjell på tresorter og noen er mer homogene enn andre. Ulike tresorter vil ha ulik farge, struktur og ulike årringer. Tresortene eldes også ulikt og noen blir lysere, andre blir mørkere og noen får en varm dyp tone.

For å gjøre valget litt enklere har vi delt parkettene inn i fire forskjellige sorteringer. Disse gjelder for flere ulike tresorter.

Select parkett

Select er den serien som er mest homogen, eller den som er jevnest i utseende. Her finner du bare mindre variasjoner i farge og struktur. Gulvene gjør lite ut av seg og gir et rolig uttrykk. Dette er en sortering som sjeldent selges, og som de aller fleste butikker ikke har for salg

Natur/Prime/harmonisk parkett

Disse gulvene har litt men ikke mye variasjon og mer uttrykk enn select sorteringen. Her kan det forekomme små kvister og små innslag av lysere ytterved. Det er også noe mer variasjon i farge og struktur enn i Select. En pen, ren og stilfull sortering. Dette er en variant som mange kunder som ønsker en ren, stilful og klassisk parkett innenfor overkommelig pris.

Rustikk/antikk parkett

Denne sorteringen har et rustikt utseende og fin variasjon i farge og struktur. Det er også utpreget variasjon i farge og kvister som gir et lekkert utseende. Kvister og evt kvistsprekker er utbedret, noe som skaper et røffere utseene enn natur/harmonisk. Dette er markedets mest solgte sortering

Country parkett

Denne sorteringen har store variasjoner i farge og kvister. Variasjonen i fargen på stavene er større, og det er vesentlig tettere mellom kvistene enn i rustikk sortering. Ofte er dette et noe billigere gulv enn de andre. Større kvist og kvistsprekker som er utbedret er tillatt i denne sorteringen.

Hvordan legge parkett?

Forberedelser

Parkett skal legges som et flytende lag. Det betyr at det ikke skal verken spikres eller limes til undergulvet, men kunne bevege seg fritt. Dette er fordi inneklimaet endrer seg med årstidene og treverk sveller og krymper i takt med endringene.

Parkett skal heller ikke låses fast med tunge gjenstander som kjøkkeninnredninger, peisovner eller tunge skap. Undergulvet må være plant, fast, tørt og rent før du setter i gang.

Den relative luftfuktigheten (RF) skal ligge mellom 30-60 %, og temperaturen skal være minst 18 °C før, under og etter leggingen. Ettersom det lett kan oppstå fukt i et nybygd hus, bør rommet varmes opp og luftes i god tid før leggingen. Dette gjøres fordi rommet skal få riktig inneklima.

Parketten skal lagres i et rom som har forholdene som er beskrevet over i noen dager før legging, og ikke lagres direkte på betong. Man skal heller ikke åpne pakkene før man er klar for å starte gulvlegging.

Sjekk at undergulvet er innenfor et avvik på +/- 3mm på 2 meter bredde. Avviker gulvet mer enn dette må det avrettes.

Fuktsperre

Når det er stor risiko for at fukt kan stige opp fra undergulvet, skal du alltid bruke fuktsperre. Dette er eksempelvis når undergulvet er av betong/støp, eller over fuktige og varme rom som vaskerom og fyrrom. I tillegg er det mange andre forhold som spiller inn.

Er du usikker så spør oss om råd. Vi vet hvilke underlag du trenger.

Bevegelsesfuge

Ettersom parketten er i bevegelse må du lage en bevegelsesfuge på minst 1,5 mm pr breddemeter med gulv, mot vegger terskler. Bruk allikevel aldri mindre enn 8 -10 mm mellom gulv og vegg rundt hele rommet. Dette gjelder også mellom gulvet og dørterskler, rør, trapper, stolper, åpne peiser, steingulv og andre faste materialer/installasjoner. Bevegelsesfugen skjules med en list eller sokkel. Husk å beregne tykke nok lister slik at du unngår synlige gliper.

Gulvvarme

Det finnes mange ulike oppvarmingskilder til parkettgulv. Uansett hva du har må systemet være utformet slik at det gir jevn varme over hele gulvflaten. Temperaturen må heller aldri overstige 27°C noe sted.

For å oppnå dette må du ha et selvbegrensende varmesystem eller et forskriftsmessig utformet system for vannbåren varme. Det skal alltid brukes fuktsperre til gulv med undervarme. Når varme stiger opp gjennom parkett, tørkes gulvet ut fortere enn treverket klarer å tilpasse seg. Derfor kan det oppstå små sprekker under oppvarmingsperioden. Legg aldri tepper som er veldig isolerende på parkett med undervarme. Kan skape oppsprekking og misfarging da temperaturen under teppe blir svært høy, noe treverk generelt ikke tåler.

Ekstra kontroll

Parketten har vært gjennom en grundig kontroll under hele produksjonsprosessen. Skulle du allikevel oppdage at et av parkettbordene ikke er av samme kvalitet som resten, må du ikke montere dette bordet. Vi tar bare på oss ansvaret for bord av mangelfull kvalitet som ikke er montert. Montering av mangelfulle bord regnes derfor som feilmontering.

Les alle monteringsanvisninger FØR legging. Dersom all legging er gjort i henhold til anvisningen vil gulvet være underlagt full garanti.

Ting du bør tenke på når du velger parkett

Gulvet er egentlig rommets største møbel. Det er få elementer som setter mer av preget på et rom enn det gulvet gjør. Derfor bør du tenke gjennom utseendet, fargen, vedlikeholdet og følelsen gulvet gir når du velger ny parkett.

En mørk parkett vil sluke mye lys, men gir samtidig en følelse av varme og hygge. Lysere parkett reflekterer lys og gjør at rommet virker større. Derfor må du vurdere både lysforhold og bruksområde før du går for en lys eller mørk parkett.

Når du først velger en parkett kan det være fornuftig å velge en som kan brukes gjennomgående i huset. Det betyr ikke at du nødvendigvis må ha samme over alt, men for eksempel kjøre samme fargeskjema. En mulighet er å velge en 1-stavs parkett i stuen og samme typen parkett som 3-stavs på soverommene. Det gjør at du får en rød trå i stilen, og samtidig senker kostnaden på soverommene.

Hvordan skal så gulvet brukes? En lakkert overflate er enklere å vedlikeholde, og olje vil få frem struktur, fibre og den naturlige overflaten til treet. Her må du vurdere selv hva slags bruk parketten utsettes for. Har du eksempelvis små barn kan det være en ide å satse på en parkett som kan slipes. Da har du muligheten til å fjerne sår og hakker som skyldes hard lek, etter hvert som ungene vokser til.

Dersom du synes valget er vanskelig hjelper vi deg gjerne å vurdere hvilke typer gulv som fungerer for deg.

Vedlikehold av nylagt parkett er viktig for å sikre at den holder seg pen og varer lenge. Her er noen tips for å ivareta parketten din:

Rengjøring: Støvsug eller bruk en myk kost for å fjerne løs skitt og støv regelmessig. Unngå å bruke våte mopper, da overskudd fuktighet kan skade treet. Hvis det er nødvendig å vaske parketten, bruk en fuktig (ikke våt) mikrofiberklut med en mild såpeløsning spesielt laget for parkett. Anbefaler sterkt å støvsuge før vask av parkett. Dette er svært viktig spesielt på lyse parketter som har børstet overflate. Ved støvsuging før vask unngår du at skittent vaskevann setter seg i skjøter og børsting. NB! Ikke bruk grønnsåpe ved vask av parkett.

Unngå skader: Unngå å dra tunge møbler over parketten, da dette kan lage riper. Bruk møbelbeskyttere under stol- og bordben for å unngå skader når de flyttes. Beskytt mot fuktighet: Parkett er utsatt for skader fra fuktighet, så unngå søl av vann eller andre væsker. Tørk straks opp eventuelle søl for å unngå at fuktigheten trenger inn i treet. Gulvbeskyttere: Plasser gulvbeskyttere under stoler, bord og andre møbler for å forhindre riper og merker på parketten når de flyttes. Teppe ved inngangspunkter: Plasser tepper ved inngangen for å redusere mengden skitt, sand og steiner som kan bli sporet inn på parketten. Dette vil bidra til å forhindre slitasje på overflaten.

Unngå høye hæler: Unngå å gå med høye hæler på parketten, da disse kan lage merker og skader. Reguler romtemperaturen: Sørg for at rommet der parketten er lagt, har en stabil temperatur og luftfuktighet. Store svingninger i temperatur og fuktighet kan føre til at treverket utvides eller krymper, noe som kan føre til sprekker eller fuktinntrenging. V

Ved å følge disse enkle tipsene, kan du nyte en vakker og holdbar parkett i mange år framover.

Bør jeg velge parkett?

Å velge parkett som gulvbelegg kan ha flere fordeler, avhengig av dine preferanser, behov og budsjett. Her er noen grunner til hvorfor parkett kan være et godt valg: Estetikk: Parkettgulv gir et naturlig og elegant utseende til ethvert rom. Treets naturlige tekstur og variasjoner gir et varmt og innbydende preg som kan passe inn i ulike interiørstiler. Holdbarhet: Parkett er kjent for sin holdbarhet og lang levetid. Hvis det blir godt tatt vare på, kan parkettgulvet vare i mange år og tåle slitasje fra daglig bruk. Allergivennlig: Parkettgulv er allergivennlig da det ikke holder på støv og allergener slik som for eksempel tepper kan gjøre. Dette kan være spesielt viktig for personer som lider av allergier eller astma. Enkel rengjøring: Parkettgulv er enkelt å holde rent og krever vanligvis bare en støvsuging og tørrmopping for å holde det pent. Miljøvennlig: Hvis du velger parkett som er sertifisert som bærekraftig og hentet fra forvaltede skoger, kan det være et miljøvennlig alternativ til andre gulvbelegg. Variasjon: Parkett kommer i ulike tresorter, farger og mønstre, slik at du kan finne en stil som passer perfekt til dine preferanser og interiør. Øker eiendomsverdien: Et vakkert parkettgulv kan også øke verdien på eiendommen din, da det ofte er et ettertraktet gulvvalg blant kjøpere. Kan etterbehandles: Hvis parkettgulvet blir ripet opp eller slitt over tid, kan det enkelt slipes ned og etterbehandles for å gjenopprette dets opprinnelige skjønnhet. God varmeledningsevne: Parkettgulv har generelt god varmeledningsevne, noe som gjør det til et behagelig valg i kombinasjon med gulvvarme. Selv om parkett har mange fordeler, er det også viktig å merke seg at det ikke er uten ulemper. For eksempel kan parkett være mer utsatt for riper og fuktighetsskader sammenlignet med noen andre gulvtyper, som fliser eller vinyl. Det kan også være en dyrere investering enn enkelte alternative gulvtyper. Derfor er det viktig å nøye vurdere dine behov og prioriteringer før du tar en endelig beslutning om hvilket gulvbelegg som passer best for deg og ditt hjem.

Hvilke parkett trender gjelder nå?

Naturlige og bærekraftige materialer: Etterspørselen etter bærekraftige og naturlige materialer har økt. Parkett laget av fornybare eller resirkulerte materialer har vært i fokus. Brede planker: Brede parkettplanker har blitt populære fordi de gir et moderne og luksuriøst utseende til rommet. Naturlig utseende: Parkett med naturlige teksturer og utseende har vært ettertraktet. Rustikke eller håndskrapede overflater gir en autentisk følelse til gulvet. Mørkere farger: Mørke parkettfarger som nøttebrun, mørkegrå og kullsort har vært i trenden, da de gir en elegant og sofistikert atmosfære. Matt finish: Matt overflatebehandling har vært populært da det gir en moderne stil og er mer motstandsdyktig mot riper og slitasje. Eksotiske tresorter: Parkett laget av eksotiske treslag har vært i etterspørsel, da de gir et unikt og eksklusivt preg til gulvet. Fiskeben: Disse klassiske mønstrene har fått en oppblomstring i popularitet, spesielt blant de som ønsker å legge til et designelement i rommet.

Parkett fra GulvXtra.no

Vi har vårt hovedlager på Østerhus i Grimstad. Derfra server vi hele landet (unntatt Svalbard) med parkett og laminat til svært gunstige priser. Årsaken til at vi klarer å holde det lave prisnivået er gode innkjøp og lave kostnader.

For det første gjør vi store innkjøp direkte fra produsentene. Dette gjør at vi kan forhandle gode priser. For å holde kostnadene nede har vi valgt å selge i nettbutikken og sende alt ut fra et hovedlager. Dette er en vesentlig rimeligere modell enn å ha mange små utsalgsteder rundt i landet. Pengene vi sparer kommer kundene til gode gjennom konkurransedyktige priser i nettbutikken.

Vi går så langt at vi garanterer at vi er billigst på alle våre lagerførte gulv, gjennom vår prisgaranti. Finner du identisk produkt i butikk eller på nett i Norge innen 7 dager etter betalingsdato, refunderer vi mellomlegget (den lavere prisen må dokumenteres og være allment tilgjengelig).

Velkommen til GulvXtra for et godt kjøp av parkett!

Kopibeskyttet © 2019. Alle rettigheter reservert.